Zavese

Kadar govorimo o zavesah, večina pomisli na klasiko. Na zaveso, ki visi obešena na palici ali tirnici, ki je pritrjena na strop. Takšna je tudi najbližja podoba, ko zaveso, ki bi ustrezala našim željam iščemo po trgovinah ali specializiranih salonih.
Vendar je ponudba materialov in tudi karnis tako velika, da je možnosti zares veliko. In če za začetek omenim klasiko, lahko poiščemo med nežnimi, prosojnimi, nevtralnimi voali, diskretnimi vezeninami, trpežnimi mrežami ali zelo prosojnimi organcami. Lahko jih pustimo, skoraj neopazne, ali pa jih poudarimo z različnimi dekorativnimi tkaninami.  Kako močno jih bomo nagubali in kakšne gube bomo izbrali je odvisno od tkanine, koliko je gosta in kako se guba, kako visoka je zavesa in tudi kakšno vrsto karnise izberemo.
Na odločitev za klasično zaveso vpliva predvsem stil, ki ga ima vaše stanovanje, uporabnost pri odpiranju oken in vrat, pa seveda osebni okus posameznika.
Zavesa je spet vse bolj prisotna tudi v modernih interierih. Vzorci so tu lahko dosti bolj intenzivni, saj je sodobno pohištvo precej minimalistično.
Vendar pa pod imenom zavesa najdemo tudi celo množico posebnih, pogumnih, drugačnih inačic, ki jih ne omejujejo standardi in so doma v posebnih hišah, pri posebnih ljudeh.