Nasveti za notranje žaluzije

Žaluzije so verjetno največkrat omenjana oblika senčenja v novejšem času. Včasih so bili to nedvomno roloji ali pa težke dekorativne zavese. Govorimo seveda o notranjem senčenju.

Žaluzije so lahko ožje, npr.16 mm ali 25 mm, če jih boste namestili v okenski okvir, lahko so širše, če jih boste obesili v zidno odprtino. Ko jih montirate v spalnico ali kopalnico boste morda želeli več prekrivanja in se odločili za boljše prikrivanje lamel z less light sistemom. Upravljate  jih lahko z vrvico in obračalno palico ali pa z verižico, ki opravi obe funkciji.Izbira barv je velika, lahko jih tudi kombinirate oziroma mešate med seboj.

Morda jih boste uporabili le kot senčilo,ki mu boste dodali zaveso . Kadar pa bi v prostoru samo z žaluzijo radi ustvarili poseben učinek izberite leseno žaluzijo. Les v prostor vdihne toplino in eleganco, ki omili običajno strogost klasične žaluzije.
  • Prostoviseča
   Če bo žaluzija montirana pred okno kot prostoviseče senčilo v strop ali v steno oz. na okenski okvir, tako da pokriva tudi del okvirja, podamo dimenzijo, ki jo bo žaluzija pokrila.
  • Širina
   Pri montaži na okvir okna oziroma pred okno v strop ali v steno, izmerimo širino ki jo bo žaluzija pokrila.
  • Višina
   Nato izmerimo še predvideno višino površine, ki jo bo senčilo prekrilo.
  • Okenski okvir
   Če bo senčilo montirano v okenski okvir tik ob steklu, izmerimo razdaljo med okenskima letvicama tik ob steklu. Zašcitni kit med steklom in letvico, se smatra kot steklo.
  • Širina
   Priporočamo, da se širina pomeri trikrat: ob spodnjem robu, v sredini in ob zgornjem robu stekla. Kot končno mero upoštevamo najožjo širino. Senčilo se izdela 5 mm ožje.
  • Višina
   Nato izmerimo še višino steklene površine.
  • Vsaki žaluziji so priloženi montažni elementi ter vijaki. Le ti se privijačijo na katerokoli podlago, naj bo to okenski okvir, strop ali stena, v njih pa se žaluzija le vpne. Na spodnji strani je potrebno privijačiti čepe, v katere se vpne vodila, ter po potrebi napne vrvice.

   Po dogovoru lahko meritve in montažo na vašem domu opravimo mi.
  • Če je na žaluzijah prah ali madež  ga obrišete z vlažno gobico ali statično palico.

   Če boste žaluzije čistitili z čistilnim sredstvom ga obvezno prej preizkusite. Žaluzije zastrite do konca in čistilo previdno nanesite na čim manjši del na zadnjo stran, ter se prepričajte da ne pušča sledi, uničuje barve ipd.