Nasveti za lamelne zavese

Lamelne zavese so zelo uporabno in primerno senčilo za večino pisarn. Zadnje čase pa z vse bolj minimalistično arhitekturo ter dezajnom pohištva postajajo primernejše tudi doma.

Resda večina izbere klasične lamele v belih in pastelnih odtenkih, ampak na voljo so tudi intenzivnejše barve, žakard vzorci in screen materiali, ki omogočajo toplotno zaščito, mrežasta struktura pa pogled v naravo. Predvsem v novejša stanovanja pa se izredno dobro podajo vrhunske aluminijaste, lesene in usnjene lamelne zavese. Prednost lamelnih zaves je, da z njimi zelo enostavno reguliramo svetlobo, ki jo želimo v prostoru. Lahko jih tudi skoraj popolnoma odmaknemo z okna in v tem položaju zavzamejo zelo malo prostora. Upravljanje je enostavno, z vrvicami, ki jih lahko nameščamo na desno ali levo, kjer so nam bolj pri roki. Upravljanje lahko prepustimo tudi elektromotorju. Mere lamelnih zaves so redko problematične, višina ni omejena, med tem ko je širina omejena na 6 metrov. Običajno se odpirajo na eno stran – tisto, ki jo določite. Možno je tudi sredinsko odpiranje. Kadar pa bi želeli ločeno odpiranje na dveh oknih ali kombinaciji okno-vrata, se odločite za ločeni lameli. Prav tako jih lahko montiramo na strop pod kotom, ali pa jih krivimo v poljubne loke.
  • Končne mere
   Širina lamelne zavese je hkrati tudi širina karnise, višina pa je zgoraj mera z karniso, spodaj pa spodnji rob trakov. V primeru montaže v steno, se lamelni zavesi priloži konzole.
  • Priporočena širina
   Priporočljiva širina za lamelno zaveso, ki prekriva zidno odprtino, naj bo na vsaki strani 20 cm širša kot zidna odprtina.
  • Priporočena višina
   Priporočamo da so lamelne zavese 7 cm nad tlemi ali 3 cm nad radiatorjem ali okensko polico.
  • Od stene do stene
   V primeru montaže lamelne zavese od stene do stene, naj bo širina karnise za 1 do 2 cm ožja od prostora za montažo.
 • Vsaki lamelni zavesi so priloženi montažni elementi ter vijaki. Le ti se privijačijo na strop ali steno, v njih pa se vpne karnisa lamelne zavese. Lamelne trakove se nato preprosto natakne na karniso. Na spodnji strani se v odprtine v lamelnih trakovih vstavi uteži, ki se jih poveže z povezovalno vrvico.

  Ko montirate lamelno zaveso, bodite pozorni da je vsaj 5 cm odmaknjena od stene, v nasprotnem primeru se lamelni trakovi ne morejo obračati za 180 stopinj.

  Če je lamelna zavesa montirana na steno, je potrebno dokupiti stenske konzole, ki se jih privijači na steno, vanje pa se vpne karnisa lamelne zavese.

  Po dogovoru lahko meritve in montažo na vašem domu opravimo mi.
 • Lamelni trakovi so obdelani z različnimi premazi in visijo navpično zato se prah na njih ne nabira. Če se zgodi da se kakšen trak umaže, včasih zadostuje, da ga obrišete z vlažno gobico in tako odstranite madež.

  Odsvetovano je pranje trakov ali nanašanje čistilnih sredstev na trakove.

  Priporočamo, da čiščenje opravi čistilni servis.