Počitniška hišica

Kar precej ljudi se ob koncu tedna poda v svojo počitniško hišico. Nekateri se odpravijo k morju, večina pa ima svoje vikend hiške v bližnjih pobočjih Pokljuke, Jelovice, … Pravzaprav, to ni niti tako pomembno.
Ureditev in oprema vikenda ob morju se razlikuje od tiste v hribih, vendar je vsem tem večjim in manjšim hiškam skupno to, da so namenjene počitku in zabavi. Resnica je seveda daleč od tega, saj večino časa lastniki porabijo za delo okrog hiše in v njej. Za sam počitek ostane manj časa, še posebno poleti. In tako sta jesen in zima letna časa, ko se več časa zadržujemo v notranjosti.
Les je material, ki prevladuje v notranjosti, kot tudi zunaj. Radi ga imamo, ker nam daje občutek prijetne lepote in domačnosti. Tkanine pa nam ta občutek v veliki meri še nadgradijo.
Prijetni tiskani ali živahni tkani bombaži in bombažno sintetične mešanice vam bodo v veselje, saj so prijetni na otip in se tudi dobro vzdržujejo.
Vzorci so največkrat cvetlični ali karirasti in črtasti, najlepše pa so kombinacije teh vzorcev in enobarvnih materialov.
Če se odločite za zavese ali senčila iz takih materialov, vam lahko dosti dobro služijo tudi za večerno zastiranje oken in ne samo kot okras. Če gre za zaveso, pazite le, da bo karnisa dovolj dolga, da boste čez dan zaveso popolnoma odstrli z okna in vam ne bo po nepotrebnem jemala svetlobe. Če boste hkrati mislili tudi na prte, prtičke, blazine za klopi ali pregrinjala na kavču boste z rezultatom lahko dolgo zadovoljni, saj bo prostor deloval kot usklajena celota. Razmislite tudi o barvah. Starejši prostori so ponavadi temnejši. Malo zato ker je les s časom potemnel, pa tudi zato, ker je bila v modi temna barva lesa. Poskusite z barvo prostor osvežiti, morda les celo pobarvate v svetle rumene ali zelene odtenke. Sicer pa izberite vsaj svetle živahne barve blaga. V novo zgrajenih vikendih je les svetel in zato si lahko privoščite tudi temnejše zelene in rdeče ali opečne kombinacije.
Vsekakor se mi zdijo te barve primernejše za Gorenjsko hribovske hiške. Modri toni so hladnejši in primernejši za morje. Če pa imate modro barvo radi si jo le privoščite. Z nekaj rumene kombinacije bo lahko tudi prijetna.
Predvsem pa dajte domišljiji prosto pot. Bodite bolj pogumni, mladostni, poskusite prostor polepšati, popestriti tudi z lastnimi izdelki.
In ne pozabite, da ste v počitniški hišici – zato v njej tudi uživajte.