Lamelne zavese

Kadar se selite v nove prostore je ponavadi arhitekt tisti, ki vam svetuje ali pa kar določi kakšna senčila boste montirali v pisarne, sejne sobe… Včasih pa o tem odločate sami. Zamenjali ste talne obloge, pobarvali stene. Barve, ki ste jih že uporabili naj vas vodijo tudi pri izbiri notranjih zaves ali senčil.
Ni nujno, da so lamelne zavese edina odločitev, zato ker jih v pisarnah največkrat opazimo. So pa vsekakor zelo uporabno in primerno senčilo. Prednost lamelnih zaves je, da z njimi zelo enostavno reguliramo svetlobo, ki jo želimo v prostoru. Lahko jih tudi skoraj popolnoma odmaknemo z okna in v tem položaju zavzamejo zelo malo prostora. Upravljanje je enostavno, z vrvicami, ki jih lahko nameščamo na desno ali levo, kjer so nam bolj pri roki. Lahko upravljanje prepustimo tudi elektromotorju. Mere zaves so redko problematične, višine niso omejene tako kot velikokrat pri tekstilnih zavesah, kjer širina blaga pogojuje višino zavese. Običajno se odpirajo na eno stran – tisto, ki jo določite. Možno je tudi sredinsko odpiranje. Kadar pa bi želeli ločeno odpiranje na dveh oknih ali kombinaciji okno-vrata, se odločite za ločeni lameli. Tudi izbira materialov je pestra. Resda večina izbere bele in pastelne odtenke, ampak na voljo so tudi intenzivnejše barve, žakard vzorci, screen materiali pa omogočajo tudi toplotno zaščito, mrežasta struktura pa pogled v naravo.
Vendar, kot sem omenila že na začetku: lamelne zavese so samo ena od najpogostejših odločitev. Zelo elegantne rešitve boste dosegli s panelnimi zavesami, roloji in gubanimi zavesami. Seveda lahko se odločite tudi za klasične.  
Mislim, da tudi vrsta dejavnosti, ki jo opravljate namiguje na prave rešitve.                   
Lamelne zavese lahko izberete tudi za svoje stanovanje, vendar učinkujejo nekoliko strogo. Pa še nekaj velja omeniti. Če ne boste pretirano zahtevni pri izbiranju vzorcev, je lamelna zavesa ena najcenejših rešitev.