Kakšna naj bo soba za šolarja?

Poletje ugaša, počitnice so pobegnile. Morda si kdo še hrani kakšen sladek dan dopusta, ampak za večino je bil september čas streznitve. Urnik otrok in staršev se vračajo v ustaljene in naporne kolesnice.
Trenutki doma naj bodo zato čim prijaznejši. Če ste si vrt in teraso prijetno uredili se vsaj v toplih, poznih popoldnevih še lahko pocrkljate na mehkih pisanih blazinah. Trta ali markiza vam napravita senco, družbo pa knjiga ali otroci, ki vam bodo razložili vse svoje potrebe, tudi tiste o novi sobici ali pa vsaj pisalni mizi.
Kadar se odločamo o obnovi, pa nas ne glede na to ali bo obnova kompletna ali boste zamenjali samo kos pohištva, prav rado zanese, da obnovimo več kot smo sprva nameravali. Ko pospravimo vso staro šaro, ugotovimo, da bi bile stene bolj prijazne v sveže zeleni ali rumeni barvi. Če kupujete sobico in pričakujete, da bo rastla z otrokom in njegovimi potrebami, pazite, da bo močna, masivna, stabilna,… Morda se odpoveste preveč močnim barvam, saj je enostavneje barve večkrat menjati na stenah in tekstilu. Tudi otrokom so v različnem starostnem obdobju všeč različne barve in vzorci. Že prej pomislite, da vam bo pohištvo dopuščalo menjave. Zavesa mora  v otroški in mladinski sobi zadovoljiti več pogojev. Dovolj svetlobe za delo, dovolj zastiranja, ki omogoča zasebnost in konec tedna »podaljšano« spanje. Pri oblikovanju pa so zaželjene sveže, mladostne rešitve. O barvah smo že večkrat rekli kakšno besedo, morda pa vseeno ne bo odveč ponoviti, da imajo prednost topli, prijazni odtenki rumenih, oranžnih, zelenih in modrih tonov. Uporabite jih tudi na posteljnini, blazinicah, kjer otroci radi posedajo, ali pa na talnih oblogah. Otroci naj sodelujejo pri izbiri in oblikovanju, saj se bodo le tako radi zadrževali v svojih sobah in z veseljem opravljali vsakodnevne šolske in  domače obveznosti.
Naj bo novo šolsko leto uspešno in  predvsem prijazno in veselo.