Igra svetlobe

Kako reči, da je konec poletja, pa ne bo slišati žalostno. Je poletje samo tisto, ki ga tako ljubimo ali so to dejavnosti in brezskrbnost, ki so z njim povezane in nas tako razveseljujejo. Menjavanje letnih časov je pravzaprav najlepše, če vedno poiščemo najboljšo plat vsakega posebej in vseh skupaj.
Vsekakor se vračamo domov, v šolo, na delovna mesta. Manj bomo v naravi, več v zaprtih prostorih, okna bodo spet tista, ki nas bodo povezovala z zunanjim svetom. Sončna svetloba, ki lije skozi okna, je kot ena sama poživljajoča energija. Včasih pa močna in nezadržana v prostoru ustvari prehude kontraste in močno bleščavost. Lahko je celo nadležno zaslepljujoča, kadar se odbija od gladkih svetlih tal ali delovnih površin. V takih prostorih bodo nežni zastori ali prosojni roloji udomačili svetlobo, jo razpršili in zmehčali. Lažje bomo delali ali se sproščali.
Ko izbiramo zavese, pomislimo tudi na igro svetlobe in senc. Okna z okrasnimi letvicami, gole veje pozimi ali umetelne kovaške rešetke na zunanji strani oken na zaveso narišejo nove vzorce, včasih celo zelo izrazite.
Bodite pozorni na to, kadar izbirate močne izrazite vzorce.
Kako močna je sončna svetloba je seveda odvisno od strani neba na katero je prostor obrnjen.
Dnevna soba na južni strani poleti verjetno ne bo pretirano sončna, saj sonce potuje visoko po nebu, pozimi pa se bo kopala v žarkih.
Prav tako oprema v sobi, kot sem že prej omenila, poveča ali ublaži moč svetlobe. Svetle, gladke, odbojne površine, veliko stekla, svetleče lakirane površine pohištva prostor večajo, napravijo svetlejši, pa tudi potencirajo sončne žarke. Nasprotno pa mehke talne obloge, tekstilne sedežne garniture, reliefne površine sten, matiran naraven les svetlobo razpršijo.
Tudi to so dejstva o katerih razmislite, ko se odločate o zavesah in senčilih.